10 tips för din hunds välmående

Hundens välmående är hundägarens främsta uppgift. Däremot kan det ibland vara knepigt. Här är några tips för att hålla din hund i toppform

Ge din hund ett bad.

Ett bad för din hund är viktigt för att hålla den ren och luktfri. Alla hundar mår gott av ett bad efter en lekperiod i lera eller liknande. Däremot kräver vissa hundar badning mer regelbundet än andra. Ta reda på hur ofta just din hund behöver badas. Borsta först din hund för att ta bort eventuella tovor. Lyft sedan i hunden i ett badkar och börja ös vatten. Avsluta med att torka hunden.

Lek regelbundet.

Hundar älskar att leka och tackar sällan nej till ett lektillfälle. En glad och lycklig hund är en lekfull hund. Förslag på lekar är dragkamp, jaktlek, bollkastning och kull. Däremot är det viktigt att öva in ett tydligt tecken både för starten och avslutandet av leken.

Belöning.

Att låta din hund förstå vad den gör rätt är ett bra verktyg för att få en lydig och glad hund. Ofta förekommer detta vid träning av din hund, men belöning går även bra vid vanliga tillfällen då du tycker hunden gör rätt. Var däremot noga med att gradera belöningarna och belöna hunden på olika sätt, som lek, godis och liknande.

Trimma pälsen.

Hur ofta du bör klippa din hund päls varierar. Vissa arter kräver så långt som nio månader mellan sina klippningar. Andra kräver klippning betydligt oftare, som varje andra eller tredje månad. Fråga en veterinär eller hundskötare för att ta reda på vad just din hund behöver.

Klipp klorna.

Går din hund regelbundet på hårda ytor krävs ofta inte någon kloklippning. Om detta inte är fallet så bör du klippa klorna på din hund, lite då och då, för att den ska kunna gå riktigt, utan smärta. Om du är osäker på hur du ska klippa klorna så kollar du med en veterinär eller hundskötare.

Hantering av mindre hundar.

Mindre hundar är mer ömtåliga och kräver försiktighet. Är du hårdhänt med en mindre hund så kan de lätt bli rädda och aggressiva mot både dig som ägare, och gäster. Var även försiktig när det gäller kontakt med större hundar och trappor om din hund fortfarande är en valp.

Kroppsspråket

Hundar är mycket duktiga på att berätta hur de känner. Deras kroppsspråk varierar stort och kan ofta hjälpa dig att förstå om något är fel, eller om hunden mår bra. Exempelvis betyder en höjd framtass att hunden vill leka, och en svans mellan benen att den är rädd.

Håll hundens ögon och öron rena.

Håll koll på att din hunds ögon och öron alltid är rena. Vid eventuellt behov av tvätt så kan det göras med en våt bomullstuss. Tvätta både ögonen och öronen med tussen men akta dig för att övertvätta, då båda områden är känsliga.

Tänder och tandkött.

Borstar du din hunds tänder varje dag så minskar du chansen för tandvärk drastiskt. Vid tandvärk kan dyra procedurer krävas som att man drar ut tänder som inte kan räddas. Använd en barntandborste med tandkräm gjord för hundar.

Promenera dagligen.

Din hund behöver motion och tillfällen för att gå på toa. Promenader är därför ett måste. Utöka även gärna promenaden till mer. Låt hunden simma, balansera, springa, leka och annat för att verkligen ge den motion som den behöver